Content en design: maatschappelijke meerwaarde bieden - The Fat Lady

Digital content creator Kirsten en video content creator Thijs gingen op bezoek bij onze noorderburen. Sterk in content, en in design. Dat tonen ze op het jaarlijkse event Dutch Design Week in Eindhoven. Wat kunnen we als content creators leren van designers?

De editie van dit jaar had als centraal thema “If not us, then who?” en dat merkte je overal. Het maatschappelijk engagement droop er vanaf. Design moet duidelijk niet langer enkel mooi of innovatief zijn, maar vooral ecologisch en sociaal.

Ena Voûte, decaan Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft: “Bedrijven kijken vaak hoe ze maatschappelijke vraagstukken via aanpassing van bestaande systemen en technologieën kunnen oplossen. Wij benaderen het ontwerpvak vanuit de waarom-vraag. Technologie moet waarde toevoegen, nieuwe waarde creëren.”

Dat gaat verder dan het ontwerpen van objecten. Het gaat over het ontwerpen van diensten en systemen, die volgens Mind The Step, de verzameling van onderzoeksprojecten op de TU Eindhoven, “een oplossing bieden voor een probleem of een antwoord op een nog niet gestelde vraag”.

Sociale en ecologische life-hacks

Naast spelletjes in VR en AR en alles wat je maar kan bedenken in 3D-print, was er veel ruimte voor maatschappelijke thema’s als mobiliteit, welzijn en duurzaamheid. Mediamonks ontwikkelde The Loading Time Machine, een fiets die toont hoe zwaar je mobiele website is. Er werd vaak gezocht naar nieuwe materialen, zoals Laura Luchtman en Ilfa Siebenhaar die met Living Colour bioafbreekbaar pigment, afkomstig van bacteriën, produceren voor textiel.

Renault SYMBIOZ, maatschappelijk design van mobiliteit
Renault SYMBIOZ, de auto die verweven is met het interieur van het huis.

 

Heel veel life hacks ook, voor ‘normale’ mensen – zoals de automatische ritssluiting Cliff of Elke Smeets’ Versla-ring om te stoppen met roken – of voor mensen met een beperking. Aurore Brard ontwikkelde met See-eat-through bestek voor slechtzienden. Die hoeven hun handen niet langer vies te maken om te weten of ze een lepel, mes of vork vast hebben, maar voelen dat aan de vorm van het handvat. Gerjanne van Gink wil producten ontwikkelen die meer empathie bieden aan mensen met Alzheimer en hun controle teruggeven over hun leven. Haar ADS-spiegel toont tutorials die structuur geven bij dagelijkse taken, haar Vergeet-mij-niet-pad is een route die de problematiek ook voor de omgeving duidelijk maakt.

Aurore Brard ontwikkelde met See-eat-through bestek voor slechtzienden.

Esthetiek of maatschappijkritiek?

Designers blijken ook niet mals voor deze maatschappij. Eef Hilgers vroeg zich in haar Shame/Fame video af waarom we zo houden van naming en shaming op internet. We hebben het over jou, Dumpert! Patrick Engels brak met zijn onderwijsprogramma Grijs gebied een lans voor #metoo. Luchtiger mocht ook, zo interpreteerden we een infographic over hoeveel liter water je verspilt door de afwas te doen (5 tot 15!) als een goed excuus om die te laten staan.

Grijs Gebied, maatschappijkritiek via design door Patrick Engels
Grijs Gebied is de plek waar studenten van ROC Tilburg colleges krijgen over seksualiteit, gender en grenzen.


All Falls Down van Sander Hagelaar, bellen blazen voor gevorderden.

 

Het oog wil ook wat. Je kon jezelf gelukkig nog altijd trakteren op verrassend visueel design. Wij waren onder de indruk van de bellenblaasinstallatie All Falls Down van Sander Hagelaar in De Kazerne en ontdekten de schoonheid in de vonkenregen die van gelaste slijpschijven afspat, een installatie (Incandescence – Rain) van Pelle Schilling. Studio Moniker toonde met Painted Earth dat je ook kan schilderen op basis van satellietgegevens.

Studio Drift met betoverende lichtinstallatie Meadow


Incandescence – Rain van Pelle Schilling, dat geeft vonken.

Minder maken, maar met betekenis

Wij nemen mee: het mag eindelijk weer ergens over gaan. Die trend hadden wij ook in content al gespot. Onze jaarlijkse hoogmis 20 Thoughts Before Noon focuste niet voor niets op content overload en hoe die tegen te gaan. Eén van de 12 take aways uit The London Salon, over hoe design een actieve rol kan opnemen in onze veranderende maatschappij, maant ook aan om minder maar betekenisvoller design te ontwerpen. Content en design, samen komen we er wel.

Contacteer ons voor content én design die meerwaarde bieden!

Verruim je kijk op advertising en content marketing, schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Wij willen je inspireren en nieuwe ideeën aanreiken.

Oeps! Je browser lijkt niet meer in topconditie te zijn. Hierdoor wordt deze website niet optimaal weergegeven. Installeer de laatste versie van je favoriete browser om The Fat Lady in al haar glorie bewonderen.