Mijn budget voor social media bepalen - The Fat Lady

Weet je al welke social media je doelgroep gebruikt? En ben jij daar ook op post met jouw content? Super! Maar daar stopt het niet. Als je er zeker van wilt zijn dat jouw doelgroep je content oppikt, leest, bekijkt, downloadt en zo verder, dan moet je die content extra in de verf zetten. Adverteren op social media is dan ook de volgende stap in je contentverhaal.

Cost-per-click of cost-per-view?

Hou deze zaken in het achterhoofd bij het bepalen van je social media advertising strategie:

1. Welke doelstelling wil ik bereiken via social media?

Wil je meer brand awareness of een community opbouwen? Of wil je jouw doelgroep laten doorklikken naar je website?

Zo distribueren we voor de contentplatformen Wijhebbencrohn.be en Wijhebbencolitis.be artikels van patiënten met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa op Facebook. Spontaan zou je kiezen voor de doelstelling ‘Verkeer’ om extra traffic te genereren. Toch kiezen we bewust voor de doelstelling ‘Betrokkenheid’ aangezien we vooral een community-gevoel willen creëren rond de ziekte.

2. Onder welke vorm bied ik mijn content aan?

Ook de vorm van je content heeft invloed op hoe je hiermee adverteert. Een video is anders dan een artikel bijvoorbeeld.

Beide punten bepalen je social media advertising strategie en op welke basis je voor een advertentie zal betalen. Dit laatste vertaalt zich in de volgende kosttypes voor content:

  • CPC (cost-per-click): geschikt voor content die je doelgroep naar je website trekt.
  • CPM (cost-per-mille): voor content waarmee je een grote zichtbaarheid wilt bereiken
  • CPV (cost-per-view): dit is bedoeld voor videocontent waarvan je wilt dat je doelgroep deze bekijkt.
CPM, CPC en CPV als kosttypes voor content
De voornaamste kosttypes voor de promotie van content op social media

Welke factoren bepalen de kostprijs van adverteren op social media?

Die 3 kosttypes en het benodigde budget worden in elk social media kanaal beïnvloed door de volgende elementen:

  • De periode waarin je de content wilt promoten. Hoe langer, hoe meer budget je moet uittrekken om je doelstelling te bereiken.
  • De doelgroep die je wilt bereiken: wil je aan segmentatie doen of 1 grote groep bereiken? Hoe groter je te bereiken doelgroep, hoe meer budget je nodig zal hebben.
  • De aanwezigheid van concurrentie: hoe meer bedrijven een zelfde doelgroep targeten met advertenties, hoe duurder de kost per actie.
  • De plaatsing van de advertentie: binnen een kanaal kan je vaak op meerdere plaatsen een advertentie plaatsen. De ene is al interessanter dan de andere en is duurder. Zo kan je bij Facebook in het nieuwsoverzicht, de rechterkolom, enz. adverteren.
  • De match tussen je content en de doelgroep: een minder relevante boodschap en content zorgen ervoor dat je kost toeneemt.
  • Het tijdstip van adverteren: de kostprijs neemt toe wanneer je adverteert op piekmomenten zoals ’s avonds. Ook het seizoen of de maand spelen een belangrijke rol.
  • Herhaling van je boodschap: hoe vaker je een stuk content gedurende een bepaalde periode laat weergeven, hoe meer je betaalt.

We overlopen voor jou hoe dit zich vertaalt op elk social mediakanaal en hoe deze het prijskaartje beïnvloeden.

Hoeveel is een klik waard?

Wanneer je gaat adverteren op social media is het belangrijk om vooraf na te denken over de waarde van een actie door je doelgroep. Hoeveel is een lezer van je artikel of een kijker van je video precies waard? Dit cijfer helpt je niet alleen om in te schatten of een social mediakanaal haalbaar is qua budget maar ook om lopende advertenties bij te sturen.

Bepaal eerst de waarde van een actie door je doelgroep.

 

Om dit te bepalen, ga je uit van je Revenue Per Lead (RPL). Die bereken je door de gegenereerde omzet te delen door het aantal nieuwe leads. Indien je deze gegevens nog niet hebt, kan je uitgaan van de te behalen omzet en het aantal leads dat je verwacht te ontvangen. Hoe hoger je RPL, hoe hoger je kan bieden voor een klik, videoweergave, enz.
Hou daarbij ook rekening met je Cost Per Lead (CPL) en marge om te voorkomen dat je hiervoor te veel gaat betalen.

Adverteren op Facebook: veel meer dan de knop ‘Bericht promoten’

Als je een artikel, afbeelding of video post op Facebook , verschijnt de knop ‘Bericht promoten’. Handig toch? Maar door die knop loop je een pak mogelijkheden mis om je doelgroep beter te bereiken en je advertentiebudget beter te beheren.

Nog een ander minpunt is dat je advertenties dan steeds te zien zijn op de tijdslijn van je Facebookpagina. Niet ideaal wanneer je bijvoorbeeld een kortlopende actie wilt doen naar een specifieke doelgroep. Je tijdslijn ziet er dan snel uit als een online billboard vol reclame.

Skip Bericht promoten, ga voor Advertentiebeheer

Bericht promoten op Facebook
Bron: www.frankwatching.com

 

Met de tool Advertentiebeheer van Facebook kan je de doelgroep sterk omlijnen aan de hand van interesses, locaties, leeftijd, … Je kiest waar je advertentie binnen Facebook wordt getoond en hoe jouw budget gespendeerd moet worden. Facebook geeft zelfs al een schatting mee van je mogelijk bereik en conversie naar je website.

Hou er rekening mee dat Facebook een minimumbudget van 5 euro per dag vooropstelt, behalve voor weergaven van een bericht (hier geldt een minimum van 1 euro per dag) als doelstelling. In de praktijk heb je ook effectief minstens 5 euro per dag aan budget nodig om je bericht of campagne de nodige zichtbaarheid te geven en resultaten op te laten leveren.

De grootte van je doelgroep en de mate waarin je deze volledig wil bereiken, wegen sterk door op het budget om te adverteren op Facebook. Om je advertentie(s) optimaal te laten renderen, laat je deze best minstens 1 week lopen.

Adverteren op Instagram: geen copy-paste van Facebook

Alhoewel je vanuit Facebook Advertentiebeheer ook kan adverteren op Instagram, is je Facebookadvertentie zomaar overnemen geen goed idee. Je content moet visueel matchen met Instagram. Hou er rekening mee dat gebruikers vooral via hun smartphone naar Instagram gaan.

Een goede match kan je kost in positieve zin beïnvloeden bij het promoten van content op Instagram. Toch zijn advertenties op Instagram vaak iets duurder dan op Facebook.

Producten promoten op Instagram
Aantrekkelijke afbeeldingen laten je advertentie meer opvallen op Instagram.

Professionals bereiken op LinkedIn met advertenties

De targeting van professionals maakt LinkedIn voor B2B-gerichte bedrijven & merken erg interessant.

De verschillende segmentatiemogelijkheden laten toe om je doelgroep erg specifiek te definiëren. LinkedIn rekent een kost aan voor zowel klikken op een artikel, als op klikken op je logo en bedrijfsnaam.

Hou er rekening mee dat niet iedereen regelmatig op LinkedIn actief is. Een langere campagne werkt hier dus beter (reken al snel op minstens 1 à 2 weken). Ook door de vele budgetvereisten zoals een minimumbod van 2 euro en minimumbudget van 10 euro per dag, is LinkedIn een duurder kanaal binnen de social media.

Je doelgroep bereiken op Twitter

Ook op Twitter kun je adverteren. In tegenstelling tot de voorgaande social mediakanalen is hier geen minimumbudget vereist. Toch ga je best uit van een budget van minstens 5 euro per dag. Net als bij LinkedIn suggereert Twitter een bod voor de actie (een klik of weergave bijvoorbeeld) die je wilt behalen. Dit geeft je een indicatie van wat je met een gegeven budget kan bereiken. Handig.

YouTube

YouTube is het enige social mediaplatform met video als basis. Dit buitenbeentje is wél de tweede meest bezochte website ter wereld en dus een onmisbaar onderdeel in jouw contentmarketingstrategie. Adverteren op YouTube gebeurt via Google Ads (het vroegere Google AdWords).

Adverteren op YouTube
Spreek je doelgroep aan op YouTube met video-advertenties.

 

Op YouTube kun je targeten op je doelgroep en op onderwerpen en zoekwoorden gerelateerd aan video’s. Populaire onderwerpen kosten meer. Daarnaast betaal je meer voor advertenties die voor, tijdens of na een video verschijnen dan voor advertenties die weergegeven worden in de zoekresultaten van YouTube. Er is geen minimumbudget vereist om te adverteren op YouTube. Toch is een minimum van 5 euro per dag aangewezen.

Pinterest

Pinterest komt steeds meer op als sociaal netwerk. Sinds kort kan je er als bedrijf ook op adverteren in België. Je kan er naast zoekwoorden en interesses ook targeten op demografische factoren zoals leeftijd, taal, locatie, geslacht en toestel. De vele advertentiemogelijkheden maken het een interessant platform om op te adverteren.

Op basis van een Pinterestadvertentiecampagne van het Nederlandse bureau Kaiola gericht op het Verenigd Koninkrijk, ligt de CPM rond de 3 à 4,50 EUR voor een Awareness-campagne. Gaat het om een Awareness-campagne met video, dan stijgt de CPM naar gemiddeld 4,20 EUR. De kost per videoweergave (CPV) komt neer op 0,01 EUR. Voor een Traffic-campagne lag de CPC rond de 0,50 EUR.

 

Benieuwd hoe je met succes kan scoren met je content? In onze nieuwsbrief delen we insights die je contentmarketingstrategie naar een hoger niveau tillen. 

Verruim je kijk op advertising en content marketing, schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Wij willen je inspireren en nieuwe ideeën aanreiken.

Oeps! Je browser lijkt niet meer in topconditie te zijn. Hierdoor wordt deze website niet optimaal weergegeven. Installeer de laatste versie van je favoriete browser om The Fat Lady in al haar glorie bewonderen.