Integreer videocontent in je contentmarketingaanpak
Elke minuut wordt er 500 uur aan video online gezet. Om jouw video te laten opvallen, heb je content nodig die er bovenuit steekt. Content waarbij je even halt houdt, als je eindeloos zit te scrollen op je laptop of smartphone. Content die het verschil maakt.
Welke soort video, dat hangt af van verschillende factoren. Welke doelstelling wil je bereiken? Wie is jouw doelgroep? Wat wil je vertellen? Dat kan een branded video, een testimonial, animatievideo, een stopmotion of een vlog zijn. De mogelijkheden zijn vandaag de dag eindeloos.
The Fat Five – De vlog van The Fat Lady
De 2-minuten regel voor video's
Videocontent is vaak snackable. Kort, snappy en snel verteerbaar. We brengen meer tijd door op Facebook, maar we kijken langer naar video’s op YouTube. Ons kijkgedrag is actiever op YouTube en passiever op Facebook.
Om de aandacht te grijpen op Facebook moet je snel to the point komen. Er wordt vaak gekozen een voor een visueel aantrekkelijke video die niet te lang duurt. Het merendeel van de mensen op Facebook bekijken video ook zonder geluid, niet onbelangrijk om te weten.
Videomarketeers hanteren daarom de 2-minuten regel. Ze gaan ervan uit dat dit de tijd is die mensen willen besteden aan het kijken. Het geldt nog altijd als een benchmark voor veel videomakers.
In de praktijk zie je wel vaker voorbeelden van video’s die afwijken van de 2-minuten regel. De vuistregel voor storytellers is: ‘Zolang het blijft boeien, blijf je verder kijken.’ IKEA zette bijvoorbeeld een ASMR-video online waar je 25 minuten lang kon genieten van een vrouwenhand die alle elementen van een Ikea-studentenkamer betastte. De video is inmiddels al 2,7 miljoen keer bekeken.
Staar je niet blind op de lengte van een video maar steek beter tijd in het creëren van voldoening bij je doelgroep wanneer ze op zoek gaan naar informatie of entertainment. Relevante content maken, daar draait het om.
Video is meer dan enkel mooie plaatjes
Bij video draait het niet alleen om mooie beelden. Het is ook belangrijk dat de video daadwerkelijk zijn doel behaalt. Welke doelgroep wil je aanspreken met je video, wat wil je vertellen en welke vorm past hierbij?
Voordat we aan de slag gaan met de productie van de video, denken we na over het creatief proces. Het creatief proces van een video begint bij een concept of een idee. Eens het concept er ligt, wordt er gekeken naar een script. Daarin bepalen we wat we willen vertellen en welke beelden we willen tonen. De tone of voice is hierbij belangrijk. Wil je net iets luchtig vertellen of eerder iets aan de kaak stellen? Een wereld van verschil in toon.
Voor Collect&Go, de online boodschappendienst van Colruyt, hebben we de sweet spot ‘Maak tijd voor de leuke dingen’ gelanceerd. De doelgroep van werkende ouders was op zoek naar een betere work-life balance waar nog tijd was om leuke dingen te doen. Met de videoreeks ‘Tijdwinners’ creëerden we content die daarop inspeelde.
De UGent wil laatstejaarsstudenten van het middelbaar overtuigen om aan de universiteit van Gent te studeren. Om deze doelstelling te realiseren, interviewden we universiteitsstudenten over herkenbare topics, zoals de blok, het studentenleven, de examens en stress. Het resultaat was de online videoreeks ‘Studentenklap’ die uitgerold werd op sociale media en studiekiezers informeerde over hoe het is om aan de UGent te studeren.
Voor domeinnaambeheerder DNS Belgium lanceerden we het contentplatform ‘Claim Je Idee’. De bedoeling was om startende ondernemers te helpen met het bedenken van een originele bedrijfsnaam. We werkten hiervoor samen met namenexpert Floris Hülsmann die in 8 video’s de do’s & don’ts meegaf.
Maak dat je video door je doelgroep gezien wordt.
Wanneer je een video maakt, zorg je er ook voor dat hij wordt gezien. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar in de praktijk loopt het vaak mis. Videoproductie is één ding, het verspreiden ervan een ander. Daarom houden wij al rekening met distributie vanaf het begin.
Welk kanaal of platform leent zich nu het best om de video te verspreiden? Zoveel mogelijk kanalen, toch? Neen. Je gaat niet per se meer mensen bereiken door op alle kanalen in te zetten. Focus liever op het kanaal waar je doelgroep aanwezig is. Ga na of je video organisch wordt bekeken en schenk aandacht aan optimalisatie. Indien nodig kan je bijkomend mediabudget voorzien om je video te promoten bij je doelgroep.
De sleutel tot een sterke video
De komst van relatief betaalbare digitale spiegelreflexcamera’s (DSLR) en smartphones heeft ervoor gezorgd dat video maken veel toegankelijker geworden is. Die evolutie maakt User Generated Videocontent des te aantrekkelijk. Geen video’s van merken, maar video’s over merken en door consumenten. De komst van DSLR’s & smartphones mogen de productie van video dan wel gemakkelijker en goedkoper gemaakt hebben, op het einde van de rit zorgen creativiteit en de persoonlijke touch voor het verschil.
Videostrateeg Phil Nottingham verwoordde het als volgt: wat je online organisch bereikt, is de gitaar. Paid advertising is de versterker. En een top-notch versterker heeft geen zin als de gitaar slecht klinkt. Met andere woorden: de sleutel tot een succesvolle video is en blijft gewoonweg een goeie video. Een video die opvalt, triggert, inspeelt op wat leeft bij je doelgroep en je merkbelofte waarmaakt.