Animatievideo… Het doet je misschien denken aan Pixar en Disney, maar je hoeft geen miljardenbusiness te zijn om zelf animatie in je videocontent te gebruiken. Het maakt de meest complexe onderwerpen toegankelijk. Voeg dus zeker animatievideo’s toe in je contentstrategie.
Verteerbare content
Vox, een Amerikaanse nieuwswebsite, zorgde voor een kleine revolutie in de videojournalistiek door animatie te gebruiken. Dat gaf hen de vrijheid om maatschappelijke of actuele topics in de diepte uit te werken of vanuit een ander perspectief te bekijken.
Intussen groeide animatie uit tot een hoofdonderdeel van de Vox video’s. Het maakt de vaak complexe of abstracte onderwerpen makkelijker verteerbaar. Het ontwikkelde een eigen stijl, die heel wat fans heeft. Intussen is Vox één van de grootste ‘explainer channels’ op YouTube.
Je brein ❤️ visuals
90% van de informatie die naar het brein gaat, komt via visuele impulsen. Ingewikkelde, zakelijke of delicate thema’s vertel je dus beter visueel als je wil dat je doelgroep ze onthoudt. Een infographic kun je ook als animatie uitwerken. Hoe leg je anders op een leuke manier het proces uit hoe een boon verandert in een verraderlijk scheetje?
Veelgestelde vragen
Al gehoord van hero-, hub- en hygiënecontent? Animatievideo is vooral interessant voor dat laatste luik. Hygiënecontent bestaat uit de basisvragen van je doelgroep waarmee je hen concrete antwoorden op veelvoorkomende vragen geeft. Omdat dit vaak heel droge – maar toch belangrijke – informatie is, kan het interessant zijn om die in animatie uit te werken.
Verplichte materie
Veiligheidsboodschappen en waarschuwingen zijn soms van levensbelang, maar zien er vaak allesbehalve aantrekkelijk uit waardoor de doelgroep er geen aandacht aan geeft. Nederlandse vliegmaatschappij KLM maakte van z’n veiligheidsinstructies een visuele beleving met een verwijzing naar de Nederlandse roots van het bedrijf.
Animatie kan je dus op duizend verschillende manieren inzetten. Het kan je content naar een hoger niveau tillen en de kijker helemaal laten opgaan in je video. Meestal gaat het ook om content die een lange levensduur heeft en dus ook blijft leven lang nadat je de video online zette. Schrik er dus zeker niet voor terug om hier zelf op in te zetten.