In de hoeveelheid content die dagelijks geproduceerd wordt, is het steeds moeilijker om op te vallen. Omdat er te veel content is, maar ook gewoon te veel van hetzelfde. Zoek daarom als marketeer naar niet voor de hand liggende content, blijf weg van clichés en stereotypes en doorbreek onderweg ook nog enkele taboes!
In onze vorige vlog leer je hoe je geloofwaardig aan purpose marketing kan doen.
1. KBC en voetbal: ongewone match
De bankensector is bij uitstek een sector waar de verschillende spelers in se hetzelfde aanbieden. Het is met andere woorden niet evident om eruit te springen. KBC doet alvast een poging, door van hun KBC Mobile app steeds meer een diensten- en entertainmentplatform te maken. Ze komen nu zelfs met exclusieve voetbalrechten: voetbalfans kunnen binnenkort beelden van de belangrijkste acties uit de wedstrijden bekijken via de app. Zo gebruikt KBC content marketing om het verschil te maken met andere banken.
De vraag is: is voetbal de best passende contentmatch voor een bank?
2. Bodyform doorbreekt taboes
Als jong meisje krijg je je regels, eens volwassen krijg je kinderen en zo ergens in de vijftig is dat hoofdstuk klaar. Toch? Vaak is het iets complexer dan dat. Vrouwelijke vruchtbaarheid kan staan voor seksueel plezier, maar ook voor chronische pijn, een onvervulde of onbestaande kinderwens. Bodyform, het Britse merk van maandverband, wil al deze verschillende belevingen uit de taboesfeer halen en in beeld brengen onder de hashtag #wombstories.
Ze creëerden een contentplatform waar al die verhalen verzameld worden en een video om het platform op gang te trekken. Oordelend aan alle commentaren onder de video, raken ze een gevoelige snaar.
Wij houden wel van content marketing die taboes (en daarmee de status quo) doorbreekt. Vorige maand nog hadden we het over The Pause van P&G, dat het heeft over de twijfel om jezelf te tonen als LGBTQ+. Gillette ging stereotiep gedrag bij mannen tegen met hun campagne The Best Men Can Be, in een campagnevideo van Hornbach werden clichés over vrouwen gesloopt. Echte, onverbloemde content die de wereld toont zoals die is.
3. Game over clichés
Waar het nog vaak barst van de clichés? De reissector. Zeker nu alle bestemmingen oranjerood kleuren, proberen regio’s wanhopig toeristen aan te trekken. Dat je wel origineel uit de hoek kan komen bewees S7 Airlines, die in hun reeks Visit Earth de aarde promootte als bestemming voor aliens. Toen we nog zorgeloos naar grote concerten konden bundelde Air France die per locatie en koppelde ze aan vluchten via hun zoekmachine Never Miss Out.
En nu is er All Nippon Airlines die Japan aanprijst aan de hand van de rijke gamecultuur in het land. Via de Game Chronicle krijg je een al spelend een grondig overzicht van de jaren ’80 tot nu, inclusief interviews met experten uit de game industrie. Het maakt deel uit van een bredere reeks “Is Japan cool?”, die zowel de traditionele als meest recente Japanse cultuur in beeld brengt.
Ontdek meer manieren om contentclichés te vermijden in de reissector.
4. Jong talent strikken in de filmzaal
ABN Amro maakte met The Dark Side of Money een kortfilm over witwaspraktijken, die als trailer draait in alle Nederlandse Pathé cinema’s. In de film zitten details verwerkt die niet kloppen. Als je ze opmerkt, ben je aandachtig genoeg en heb je het juiste profiel voor de afdeling Detecting Financial Crime bij de bank. De bankwereld blijkt bij jongeren niet de meest aantrekkelijke werkomgeving te zijn. Met deze rekruteringscampagne toont ABN Amro de maatschappelijke relevantie van werken bij een bank en probeert het de saaie stereotiepen overboord te gooien. Geef toe: die bankiers in te propere hemdjes lijken meteen een stuk stoerder.
“Naar schatting wordt in Nederland jaarlijks 13 miljard euro aan crimineel geld witgewassen. Die geldstromen worden onder andere gebruikt voor drugshandel, mensensmokkel en het financieren van terrorisme. Inmiddels zijn er bij ABN AMRO meer dan tweeduizend mensen in dienst die zich volledig wijden aan het opsporen van financiële criminaliteit. Maar dat is nog niet genoeg.” (Robert Swaak, CEO van ABN AMRO)
5. Zet je medewerkers in als ambassadeurs
Bij The Fat Lady houden we de sfeer er graag in, ook in moeilijke tijden. Zo ontstond tijdens de lockdown onze interne nieuwsbrief: de People & Projects Update. Ook bij Coolblue lijkt het wel een gezellige bende, met zelfs een interne podcast. Makers Marlin en Shaqueel dropten er het zelfgemaakte nummertje ‘Gewoon doen’, dat zo populair werd bij de collega’s dat Coolblue besloot er een videoclip voor op te nemen. Die gaat intussen verder viraal op TikTok, YouTube en Spotify.
Tijdens de Warmste Week wou de UGent haar medewerkers aansporen om het Cancer Research Institute Ghent te steunen. Die ontpopten zich onder de noemer De Warmste Denkers tot ware employee ambassadors door massaal eigen acties op te zetten om geld in te zamelen.
Benieuwd hoe je zelf ambassadeurs maakt van je merk? Lees er onze tips voor brand ambassadors nog even op na.