7 Do’s-and-don’ts bij online video - The Fat Lady

Als je in 2021 alle video’s wilt bekijken die gedurende een maand worden geüpload, duurt dat meer dan vijf miljoen jaar. Jep, je leest het goed. Video is groot en wordt enkel groter. Tegen 2021 bestaat het internetverkeer voor 82% uit video volgens doorgaans welingelichte bronnen.

Verwonderlijk is dat succes niet. Onze zintuigen houden nu eenmaal van visuele prikkels. Het eeuwenoude cliché is waar: een beeld zegt meer dan 1.000 woorden.

Wat zijn de do’s-and-don’ts van online video? We gingen te rade bij content creator Bas Van Hoof. Als freelancer werkt hij onder andere voor Studio Brussel, Flair, Delhaize en Canvas.

1. Ieder diertje zijn pleziertje​

Bas Van Hoof: “Een video voor het internet is iets anders dan een voor televisie. Een klassieke televisiespot gewoon online gooien, heeft niet hetzelfde effect.”

Op tv is de kans al groot dat kijkers doorspoelen, online kijkt er gewoonweg niemand meer naar drammerige video’s. Filmpjes zonder link tussen merk en gebruiker vallen in deze tijden van content overload uit de boot. Zonder pardon.

Een adverteerder die dat goed begrepen heeft, is beeldbank Dissolve. Vanaf de eerste seconde trekt het verhaal je binnen. Wat daarna volgt is een grappig, herkenbaar en heerlijk zelfrelativerend stuk content. Zoals het hoort.

2. Size doesn’t matter

Van Hoof: “Sommigen zijn ervan overtuigd dat de aandacht voor een video verslapt na 20 seconden. Mag je video daarom niet langer duren? Tuurlijk wel! Als de inhoud interessant genoeg is, blijven mensen wel hangen.”

3. How to make a viral video

Van Hoof: “Er bestaat geen recept voor een viral video. Een 10-jarige kan een video maken die viraal gaat. Viral is de combinatie van de perfecte trigger en opgepikt worden door klassieke media. Daarom is het voor een Belgisch merk dikwijls een voordeel om met hun video eerst door te breken in het buitenland. Dat trekt de aandacht van onze binnenlandse media.”

4. Facebook versus YouTube

Van Hoof: “We weten allemaal dat Facebook YouTube probeert te blokkeren en dat Facebookvideo’s hoger in je nieuwsoverzicht komen. Ik vind het wel slim dat video’s automatisch afspelen op Facebook. In België zou ik Facebook kiezen, wereldwijd voor YouTube. YouTube leeft minder bij ons dan in andere landen.”

5. Massaal verticaal?

Van Hoof: “Sprak mij twee jaar geleden over vertical video en ik liep gillend weg. Een beetje zoals de YouTubepoppen Mario en Fafa.”

Ondertussen is de perceptie van vertical video veranderd. Veel mensen vonden het storend dat er zwarte balken aan de zijkant staan als je een verticaal filmpje op desktop bekijkt. De beeldruimte werd niet maximaal benut.

Maar the times, they are a-changin’. Contentconsumptie gebeurt nu vooral via smartphones. Met andere woorden: van de zwarte balken langs de zijkanten is geen sprake meer. De toestellen zijn gemaakt om rechtop te houden. Telkens je smartphone moeten draaien om een video te bekijken, is misschien zelfs een contra-intuïtieve beweging.

6. Schoonheid zit van binnen

Op een video bespaar je beter niet. Beeld, klank, acteurs en muziek: het draagt allemaal bij tot het succes van een video. Al is het belangrijkste natuurlijk om content op maat van de doelgroep te brengen. Van Hoof: “Interactie creëren tussen kijker en merk, daar gaat het om.

Emotie opwekken is het allerbeste dat een video kan teweegbrengen. Als je onder de indruk bent van een video, zal je sneller geneigd zijn de video te delen.”

Deze sensibiliseringscampagne van de Zuid-Afrikaanse overheid illustreert dat perfect. De video opent met een compilatie van typische ‘fail’-filmpjes om - plot twist - te eindigen met een serieuze kater. Geen state-of-the-artproductie, wel een zeer pakkende boodschap.

7. De toekomst is nu​

Video beperkt zich niet meer tot achterover leunen en filmpjes kijken. Technologische evoluties zoals virtual reality geven adverteerders meer creatieve mogelijkheden.

Van Hoof: “Er zit nog gigantisch veel marge op de groei van online video. Maar het aanbod is zodanig groot, dat kijkers met de dag kritischer worden. Zoals ik al zei: content op maat van een doelgroep en interactie creëren, dat is de sleutel tot succes.”

Geïnteresseerd om de mogelijkheden van contentmarketing te verkennen? Neem gerust contact op en kom langs voor een kop koffie.

Verruim je kijk op advertising en content marketing, schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Wij willen je inspireren en nieuwe ideeën aanreiken.

Oeps! Je browser lijkt niet meer in topconditie te zijn. Hierdoor wordt deze website niet optimaal weergegeven. Installeer de laatste versie van je favoriete browser om The Fat Lady in al haar glorie bewonderen.