Pitches are bitches - The Fat Lady

Pitches are bitches. Het zijn niet mijn woorden, maar die van Jens Mortier die het wellicht ook weer ergens opgepikt heeft. Het bekt goed – leve het rijm – maar er zit ook veel waarheid in. En dat ligt vaak aan de manier waarop zo’n pitch wordt georganiseerd.

Een pitch als ‘blind date’

De meeste pitches voelen aan als een blind date. Het bureau probeert de adverteerder te verleiden met z’n strategische inzichten en creatieve kunstjes, maar elkaar echt leren kennen? Nee, dat zit er niet in. Jammer dat je in een pitch niet kan samenwerken, want dat is uiteindelijk toch de bedoeling. Niet?

Doe eens een dansje

Is een creatieve pitch de beste manier om een bureau te kiezen? Wellicht niet, een paar leuke ideetjes zijn nog geen garantie voor een intense en productieve samenwerking. Vaak loopt het al mis bij de briefing die – bewust of onbewust – vaag blijft. Toch is het vrij simpel: hoe meer input je geeft, hoe relevanter de output. Anders blijft een pitch een vingeroefening. Een creatief dansje. You like it, or not.

Een pitch als ‘eye-opener’

Je zou denken dat opdrachtgevers heel goed weten wat ze willen. Helaas. Een pitch lijkt nog vaak een vrijgeleide om eens vreemd te gaan. Het idee om reclamebureaus, online agencies of contentmarketingbureaus tegenover elkaar uit te spelen klinkt ruimdenkend, maar is het fair tegenover die bureaus? Want hoe vergelijk je de spreekwoordelijke appelen en peren? En ben je zeker dat je je niet laat verleiden door dat ene leuke ideetje?

Hoe moet het dan wel?

Wil je een goede pitch uitschrijven? Neem dan even de tijd om de 10 gouden pitch regels van UBA en ACC te lezen. En stel jezelf de vraag: zoek je een leverancier of een partner?

Verruim je kijk op advertising en content marketing, schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Wij willen je inspireren en nieuwe ideeën aanreiken.

Oeps! Je browser lijkt niet meer in topconditie te zijn. Hierdoor wordt deze website niet optimaal weergegeven. Installeer de laatste versie van je favoriete browser om The Fat Lady in al haar glorie bewonderen.