SEO killed the copy star? - The Fat Lady

Schrijven zit je als copywriter in het bloed. Maar dan moet je plots rekening houden met lastige zaken als SEO, kopzorgen die je kan missen in het creatieve proces. Weg schrijfplezier? Geen nood, met deze drie tips helpt SEO je net sneller vooruit. Zowel voor, tijdens als na het schrijven van webteksten.

1. Toets je eerste ideeën af met een SEO-specialist

Je doelpubliek wil gepersonaliseerde content zien. Om die te kunnen aanbieden, verzamel je voldoende inzichten. Onderzoek trends in het zoekgedrag per seizoen met Google Trends. Al van bij de brainstorm kunnen deze verzamelde data je helpen om een verhaal te vertellen. Via SEO kan je als copywriter een focus kiezen, op basis van de keywords die in de smaak vallen bij je doelpubliek. Vergeet daarbij ook geen long tail zoektermen. Die kan je o.a. vinden via de Keyword Planner van Google Ads.

long tail zoektermen SEO
Long tail keywords bestaan uit drie of meer woorden. Als je hier gebruik van maakt in je artikel, matcht dit beter met de vraag waar een bezoeker mee zit.

2. Hou tijdens het schrijven de contentfunnel in je achterhoofd.

Bundel je artikels rond bepaalde thema’s, gelinkt aan deze zoektermen. Zorg voor voldoende variatie, van hele brede onderwerpen (TOFU) over MOFU naar echte productinfo (BOFU). Via interne linking kan je de lezer van de top of funnel via de middle of funnel naar de bottom of funnel leiden. Dit zorgt voor een ideale contentfunnel, waarbij alle artikels samen de aanwezigheid van jouw website in zoekmachines versterken.

Contentfunnel met TOFU-MOFU-BOFU indeling
Hou tijdens het schrijven de contentfunnel in je achterhoofd.

3. Ook na het schrijven kan die SEO-specialist er voor zorgen dat jouw content bezoekers trekt

Prachtverhaal gebracht? Top. Nu nog verspreiden die handel, zodat je lezers het ook vinden. Ook daar kan een SEO-specialist je bij helpen. Als merk wil je niet eender waar verschijnen. Kies dus samen het juiste distributieplatform of bouw je eigen platform uit. Je klanten zullen je des te meer vertrouwen, handig in tijden waarin brand safety belangrijk is.

Content creator Kirsten legt samen met Laurens van Invisible Puppy uit hoe SEO je kan helpen bij het schrijven.

De impact van SEO voor Wijhebbencrohn.be

Voor Wijhebbencrohn.be, een platform voor Crohn-patiënten en hun omgeving, brachten we eerst in kaart via welke zoekopdrachten de doelgroep informatie opzoekt over de ziekte. Zo werd duidelijk met welke sleutelwoorden we de teksten op de website konden optimaliseren. Long tail zoektermen zoals ‘Hoe ontstaat de ziekte van Crohn’ of ‘Hoe krijg je de ziekte van Crohn’ linken naar een pagina over de oorzaak van de ziekte. Dezelfde zoekwoorden gebruikten we ook in de meta descriptions, de korte samenvatting van de pagina in de zoekresultaten. SEO bracht de content wel degelijk dichter bij de doelgroep: het aantal bezoekers uit de organische zoekresultaten steeg in 6 maanden tijd met 43,5%.

Voorbeeld SEO-geoptimaliseerde meta description tag Wijhebbencrohn.be
Voorbeeld van een geoptimaliseerde meta description tag van de Diagnose-pagina

 

SEO betekent dus allerminst het einde voor de copywriter. In tegendeel: de inzichten die data je bieden, kunnen je net helpen om een goed verhaal te vinden, vertellen en verspreiden.

Zit je toch nog vast met SEO? Onze online marketeer helpt je graag jouw verhaal vertellen.

Verruim je kijk op advertising en content marketing, schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Wij willen je inspireren en nieuwe ideeën aanreiken.

Oeps! Je browser lijkt niet meer in topconditie te zijn. Hierdoor wordt deze website niet optimaal weergegeven. Installeer de laatste versie van je favoriete browser om The Fat Lady in al haar glorie bewonderen.